Werkstress en werken met lastige mensen

Werkstress en werken met lastige mensen
Werkstress en werken met lastige mensen

Op de werkplek moet een werknemer niet alleen omgaan met de werkdruk, maar ook met de omgeving, met name de mensen met wie je werkt. Hier spelen verschillende factoren een rol en dragen ze bij aan het produceren van werkstress. Probleemmensen op je werk kunnen je collega’s, managers of je baas zijn. Je moet leren hoe je er op de juiste manier mee om kunt gaan, zodat je kunt voorkomen dat stress je werkervaring verwoest.

Omgaan met stress en probleemmensen

Probleemmensen zijn niet alleen beperkt tot de werkplek, maar ook in andere aspecten van het dagelijks leven waarvoor je moet samenwerken. Het is echter dringender om dit probleem op het werk aan te pakken, omdat de productiviteit van het bedrijf in de rij staat. Als u leiding geeft aan een groep medewerkers waarin u aan een bepaalde taak moet werken, moet u weten wat u moet doen om ze goed te beheren. Of anders zou je de deadline van de taak niet halen en uiteindelijk lijden aan hoge niveaus van stress. Hier zijn enkele strategieën die u kunt gebruiken:

• Wees stoer. Als u merkt dat sommige van uw collega’s of werknemers hun gewicht niet trekken, moet u autoriteit opleggen om hen de noodzaak te laten realiseren om kwalitatief goed personeel te bieden. U kunt dit doen door normen en werkgrenzen te stellen waaraan werknemers moeten voldoen.
• Communiceer assertief. Bespreek openlijk met de mensen met wie je werkt over elk van je verantwoordelijkheden voor een bepaald project of taak. Probeer indien mogelijk de zaak objectief en vrij van emotionele invloed te benaderen. Benadruk uw doel om een efficiënte werkrelatie te produceren die resulteert in een hogere productiviteit.

Over onredelijke eisen

De meeste banen brengen hun eigen eisenpakket met zich mee. Er zijn echter bepaalde gevallen waarin onredelijke eisen kunnen ontstaan. Je moet leren hoe je de ene tegen de andere kunt identificeren om te weten welke je als eerste moet bijwonen. Een manier om dat te doen is door uw functieomschrijving te analyseren en welk type werk van u wordt verwacht door het bedrijf. Als er een vraag buiten uw werkbeschrijving ontstaat, moet u weten hoe u deze kunt afwijzen terwijl u zich concentreert op uw werkprioriteiten.

Dit wil niet zeggen dat u moet weigeren om echte noodsituaties op de werkplek bij te wonen. Het mag echter niet om één persoon gaan, maar om iedereen die erbij betrokken is. Je moet samenwerken bij het bedenken van een effectieve oplossing voor een van deze problemen wanneer ze zich voordoen, zodat je het stressniveau dat door die bepaalde situatie wordt geproduceerd, kunt verminderen.

Beter teamwerk produceren

Als je serieus bent over het verminderen van werkstress, dan moet je een efficiënt checklistsysteem bedenken voor je teamontwerp. Dit stelt u in staat om het bewustzijn te vergroten over problemen of probleemgebieden die uw team ervaart bij het werken aan een bepaald project of taak. Een manier om beter teamwerk te produceren, is door een feedbacksysteem aan te moedigen. Hiermee kunt u zich blijven concentreren op het verbeteren van de prestaties en het verlichten van teamstress.

Bij het bedenken van een teamontwerp moet u rekening houden met de volgende belangrijke factoren:

• Het aantal mensen in uw team.
• Moet je samenwerken? Of moet je afzonderlijke en individuele taken uitvoeren in de richting van een gemeenschappelijk doel?
• Vereist het technische vaardigheden?
• Vereist het sociale vaardigheden?
• Heeft uw team alle middelen die het nodig heeft?
• Wat is het tijdsbestek om aan het project te werken?
• Hoe effectief is uw feedbacksysteem?

Goede teamonderhandeling

Veel van de werkstress die gepaard gaat met het werken aan een teamproject is geworteld in je onvermogen om conflicten binnen de groep op te lossen. Daarom zal het hebben van de juiste teamonderhandelingsvaardigheden je helpen de stress te overwinnen. Hoewel noch een agressieve noch een passieve aanpak uw zaak zal helpen, moet u een oplossing bedenken die voor beide partijen aanvaardbaar is en die de organisatie ten goede komt.

Verschillende situaties vragen om verschillende manieren van onderhandelen. Daarom moet u dit punt gebruiken om precies te bepalen wat de bron van conflict is. Is het gebrek aan middelen of gebrek aan goede communicatie? Vervolgens kunt u dienovereenkomstig een oplossing plannen. Als je eenmaal mogelijke oplossingen voor het probleem hebt uitgewerkt, zul je je realiseren hoe het de hoeveelheid werkstress aanzienlijk kan verminderen en je een productievere werkomgeving zou bereiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in