Wat kan je doen aan een blaas ontsteking

Healthy Red Organic Cranberries
Healthy Red Organic Cranberries

Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een infectie van de blaas die vaak voorkomt bij vrouwen. De symptomen kunnen variëren van pijn of branderig gevoel bij het plassen tot een frequente aandrang om te plassen, maar niet veel urine produceren. Hoewel blaasontstekingen vaak vervelend zijn, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen en de infectie te behandelen.

Hieronder staan enkele van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te behandelen:

Drink veel water

Het drinken van veel water is een van de beste manieren om een blaasontsteking te behandelen. Het helpt om de blaas te spoelen en vermindert de concentratie van bacteriën die de infectie veroorzaken. Het is aanbevolen om ten minste 2 liter water per dag te drinken als je een blaasontsteking hebt.

Pijnstillers

Pijnstillers zo als ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om de pijn en ongemak die gepaard gaan met een blaasontsteking te verminderen. Neem deze medicijnen volgens de aanwijzingen op de verpakking in of raadpleeg een arts voor de juiste dosering.

Cranberry

Cranberry (of veenbes) kan sommige mensen helpen bij het voorkomen van blaasontstekingen. Cranberry bevat stoffen die de groei van bepaalde bacteriën in de blaas kunnen remmen. Dit kan helpen om de kans op een infectie te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om cranberry te gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen, zoals het drinken van cranberrysap, het eten van cranberry-capsules of het gebruiken van cranberry-extract in de vorm van poeder of tabletten. Het is echter wel belangrijk om te weten dat er nog steeds weinig wetenschappelijk bewijs is dat cranberry effectief is bij het voorkomen van blaasontstekingen.

Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat u cranberry begint te gebruiken als u een blaasontsteking wilt voorkomen, vooral als u andere gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt. Cranberry kan interacties hebben met bepaalde medicijnen.

Gebruik een warmtekussen

Een warmtekussen kan helpen om de pijn en ongemak te verminderen die gepaard gaan met een blaasontsteking. Plaats het warmtekussen op de onderbuik of in de liesstreek voor verlichting.

Vermijd irriterende dranken

Dranken zoals koffie, alcohol en citrusvruchtensappen kunnen irriterend werken op de blaas en de symptomen van een blaasontsteking verergeren. Het is beter om deze dranken te vermijden of in ieder geval te beperken tijdens een blaasontsteking.

Antibiotica

In sommige gevallen kan een arts antibiotica voorschrijven om een blaasontsteking te behandelen. Dit is vooral het geval als de infectie ernstig is of als de symptomen niet verdwijnen met alleen huismiddeltjes. Volg de aanwijzingen van de arts nauwkeurig en sla geen doseringen over om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt genezen.

Voorkom blaasontstekingen

Naast het behandelen van een blaasontsteking, is het ook belangrijk om te weten hoe u blaasontstekingen kunt voorkomen. Hier zijn een aantal tips:

 • Maak regelmatig gebruik van de toilet
 • Droog uw genitale gebied grondig af na het douchen of baden
 • Gebruik geen zeep of andere producten die de pH-balans van de blaas kunnen veranderen
 • Vermijd wachten om naar het toilet te gaan als u een plasbehoefte voelt
 • Vermijd het dragen van strakke kleding of ondergoed
 • Voorkom constipatie
 • Vermijd het gebruik van douchegel of zeep in de genitale regio
 • Vermijd het gebruik van scented producten in de genitale regio
 • Vermijd het gebruik van een diaphragma of spermiciden als anticonceptie
 • Vermijd het gebruik van een bubbelbad of heet bad als u een blaasontsteking heeft
 • Vermijd het gebruik van sauna’s of hete baden als u een blaasontsteking heeft
 • Vermijd het gebruik van een bidet als u een blaasontsteking heeft

Het is belangrijk om te weten dat een blaasontsteking meestal niet ernstig is en vaak goed behandeld kan worden met huismiddeltjes en over-the-counter medicijnen. Het is echter wel belangrijk om een arts te raadplegen als u ernstige symptomen heeft of als de infectie niet binnen een paar dagen verdwijnt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in