Wat is obesitas? Oorzaken en behandelingen uitgelegd

Obese woman in a tracksuit does a morning jog
Obese woman in a tracksuit does a morning jog

Obesitas, ook wel zwaarlijvigheid genoemd, is een aandoening waarbij er sprake is van overgewicht en een teveel aan lichaamsvet. Het is een steeds groter wordend probleem in de moderne samenleving en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingen van obesitas bespreken.

Wat is obesitas?

Obesitas is een aandoening waarbij het lichaam teveel vet opslaat. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, gewrichtsproblemen en zelfs kanker. Obesitas wordt vaak gemeten aan de hand van de Body Mass Index (BMI), waarbij een BMI van 30 of hoger als obesitas wordt beschouwd.

Oorzaken van obesitas

Er zijn verschillende oorzaken van obesitas, waaronder:

 1. Ongezonde voeding Een van de grootste oorzaken van obesitas is ongezonde voeding. Teveel calorieën, vet en suiker in de voeding kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot obesitas.
 2. Gebrek aan lichaamsbeweging Een andere belangrijke oorzaak van obesitas is een gebrek aan lichaamsbeweging. Beweging helpt bij het verbranden van calorieën en het opbouwen van spiermassa, wat kan helpen bij het voorkomen van obesitas.
 3. Genetische aanleg Obesitas kan ook worden veroorzaakt door genetische aanleg. Sommige mensen hebben van nature meer kans om overgewicht te ontwikkelen.

Symptomen van obesitas

De symptomen van obesitas zijn onder andere:

 1. Een BMI van 30 of hoger
 2. Een grote tailleomtrek
 3. Slaapproblemen
 4. Vermoeidheid
 5. Kortademigheid
 6. Gewrichtspijn

Behandelingen van obesitas

Er zijn verschillende behandelingen voor obesitas, waaronder:

Gezonde voeding

Een van de belangrijkste behandelingen voor obesitas is gezonde voeding. Het beperken van calorieën, vet en suiker in de voeding kan helpen bij het verliezen van gewicht.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van obesitas. Het verbrandt calorieën en kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Medicatie

In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om te helpen bij het verminderen van gewicht. Dit moet echter altijd gebeuren onder begeleiding van een arts.

Chirurgische ingreep

In extreme gevallen kan een chirurgische ingreep worden overwogen om te helpen bij het verliezen van gewicht.

Conclusie

Obesitas is een aandoening waarbij het lichaam teveel vet opslaat, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het ontstaat vaak door een combinatie van ongezonde voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging en genetische aanleg. Het is belangrijk om obesitas te behandelen om gezondheidsproblemen te voorkomen of te verminderen. Dit kan door middel van gezonde voeding, lichaamsbeweging, medicatie en in sommige gevallen een chirurgische ingreep.

Als u vermoedt dat u last heeft van obesitas, is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen. Een gezonde levensstijl en het bereiken van een gezond gewicht kan uw gezondheid verbeteren en uw risico op verschillende gezondheidsproblemen verminderen.

Bronnen:

 1. WHO. (2022). Obesity and overweight. Geraadpleegd op 3 mei 2023, van https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
 2. Mayo Clinic. (2022). Obesity. Geraadpleegd op 3 mei 2023, van https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742
 3. Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. (2022). Obesitas. Geraadpleegd op 3 mei 2023, van https://heelkunde.nl/nl/patienten/aandoeningen/obesitas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in