Stress- en tijdmanagement

Stress- en tijdmanagement
Stress- en tijdmanagement

Stress die verband houdt met werk wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan goede tijdmanagementvaardigheden. Met te veel activiteit heeft men nooit genoeg tijd om binnen de toegewezen tijd werkverantwoordelijkheden op zich te nemen, wat resulteert in een stressvolle werkomgeving. Dit geldt voor kleine of complexe projecten, daarom is een zorgvuldige planning van uw planning cruciaal.

Daarom zijn voor mensen die constant projecten moesten houden en hun planningen moesten beheren, vaak onderworpen aan veel stress. Bovendien zijn er verschillende factoren betrokken bij de planningsmethode die niet onder controle zijn of niet kunnen worden voorkomen. Dit alles draagt bij aan het stressniveau dat men moest doorstaan. Daarom worden stressmanagement en timemanagement meestal naast elkaar aangesproken vanwege hun onderlinge relatie.

Tijdverspillers vermijden

Wanneer u het hebt over stress met betrekking tot een goed tijdbeheer van uw activiteiten, gaat het meestal over uw doel om de productiviteit te verhogen, of het nu op kantoor of op school is. Hoewel stress vaak een goede stimulans is om te hebben om je naar meer te brengen, moet je ook kijken naar het goed beheren van je tijd voor een hogere productiviteit.

Hieronder staan enkele factoren die u moet vermijden als u het meeste uit uw tijd wilt halen en tegelijkertijd stress wilt verminderen:

• Zoals met alles, zal er altijd een bron van onderbreking zijn. Leer hoe u effectief met die onderbrekingen kunt omgaan om u tijd te besparen en u kunt weer doen wat u moest doen.

• Zorg ervoor dat u zorgvuldig plant wat u moet doen en hoe u dit doet. Dit maakt het later handiger voor u wanneer u uw plannen moet uitvoeren.

• Als u met andere mensen aan een project werkt, is het hebben van de juiste delegatievaardigheden cruciaal. Dit houdt in dat je de werklast kunt delen met mensen. Maar meer dan alleen het delen van werklast, gaat het ook om uw vermogen om te bepalen welke mensen het meest geschikt zijn om specifieke taken uit te voeren voor een hogere efficiëntie.

Symptomen van slecht tijdmanagement en stressvol leven

Effectief tijdmanagement kan zeker zoveel doen om een stressvol leven te veranderen en ook uw productiviteitsniveau te verhogen. Om aan de slag te gaan met een efficiënte tijdmanagementtechniek, moet men een strategie vinden die hij of zij kan gebruiken en vervolgens een paar dagen aanpassen totdat hij of zij eraan gewend is geraakt. Uiteindelijk zul je het een tweede natuur vinden als je eenmaal gewend bent geraakt aan je nieuwe schema.

Maar de belangrijkere stap om die verandering te maken, is erkennen of je slechte tijdmanagementvaardigheden hebt die kunnen leiden tot een stressvol leven. Hier zijn veelbetekenende tekenen dat u uw tijdbeheermethoden moet herzien:

• Wanneer je gemakkelijk prikkelbaar wordt in het midden van het uitvoeren van je taak.
• Wanneer je je constant oververmoeid voelt.
• Wanneer u moeite heeft om u te concentreren op wat u moet doen.
• Onvermogen om uw activiteiten bij te houden en in de gaten te houden.
• Onvermogen om ’s nachts goed te slapen als gevolg van angst of onverklaarbare zorgen.

Tijdbeheer en productiviteit verbeteren

Een goed beheer van uw tijd vertaalt zich vaak direct in een verhoogde productiviteit. Daarom zou dit een van je prioriteiten moeten zijn als je het stressniveau waarmee je dagelijks te maken hebt, wilt verminderen. Probeer de onderstaande strategieën uit en kijk of het bij je past.

• Plan uw dagelijkse activiteiten. Wanneer u de reeks activiteiten opsomt die u voor een bepaalde dag moest doen, rangschikt u ze op basis van de belangrijkste om te voorkomen dat u uw werk overhaast.
• Ga nooit akkoord met het doen van andere werkzaamheden als je daarvoor al andere belangrijke activiteiten hebt gepland.
• Oefen de mogelijkheid om taken goed te delegeren, zodat u niet het grootste deel van het werk hoeft te doen.
• Neem tussen je taken door de tijd om te evalueren of je je tijd efficiënt besteedt. Zo niet, schakel dan over naar een ander, effectiever plan … en snel!
• Vermijd indien mogelijk elke vorm van afleiding.
• Geef jezelf een pauze. Dit zal stress verminderen en uw productiviteit verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in