Spammen is geen goede SEO-techniek

Spammen is geen goede SEO-techniek
Spammen is geen goede SEO-techniek

Misschien zijn er maar weinig dingen die concurrentie zo levendig kunnen illustreren als het web. Immers, hoe kan één website concurreren met duizenden andere websites zoals deze?

Als de aandachtsspanne van een gemiddelde internetgebruiker net zo uitgebreid is als de vermelding van een zoekmachine, dan is er niets om je zorgen over te maken. Helaas is dat echter niet het geval. Zeer waarschijnlijk zal een persoon die een zoekopdracht op internet uitvoert waarschijnlijk gewoon door de top 3 tot 5 SERP’s (resultatenpagina’s van zoekmachines) bladeren en daar stoppen. Website die begraven wordt op de 10e pagina en verder zal waarschijnlijk niet al te veel aandacht krijgen als bepaalde maatregelen niet worden genomen.

Die maatregelen zijn zogenaamde zoekmachine optimalisatie (SEO). Experts op dit gebied voeren bepaalde procedures uit die kunnen worden gezien als een “website bootcamp” om uw website in vechtvorm te krijgen die zal concurreren in de topposities van een zoekmachine.

Echter, zoals het is met bijna al het andere, bestaan er enkele snelkoppelingen die zoekmachines kunnen “bedriegen” om een bepaalde website op een hoge ranking te plaatsen, ondanks het feit dat het geen echte informatie biedt. Deze sets snelkoppelingen worden “spamming” genoemd.

SEO spam (of spamdexing) is een reeks technieken die een website manipuleren met als doel een onrealistische boost te creëren in de rankings op SERP’s. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van wat SEO-spam:

1. Cloaking

Wanneer een website een set informatie presenteert aan een zoekmachine die verschilt van een set die de gebruiker ziet, dan is cloaking gedaan. Wat er meestal gebeurt, is dat de code van de webpagina relevant is voor de zoekwoorden van de gebruiker, maar wanneer de gebruiker die specifieke webpagina bezoekt, ziet hij een document dat weinig of niets te maken heeft met zijn zoekopdracht.

2. Kunstmatig genetwerkte sites

Er is echt niets mis met het maken van links tussen de ene site naar de andere, zolang de links relevant zijn en dienen om nuttige informatie te verbinden.

Spammers die deze techniek uitvoeren, zetten echter verschillende websites op en koppelen ze aan elkaar, zelfs de sites bevatten geen echte en nuttige informatie. Het doel hiervan is simpelweg om de illusie van een site met veel referenties te creëren vanwege de dichtheid aan links. Als dit het geval is, kan dit worden beschouwd als spammen.

3. Blog en Forum Spam

Online blogs en fora zijn een geweldige bron van informatie, omdat het deze formaten zijn gebouwd om te worden bijgewerkt binnen korte intervallen. Dit op zich maakt het een goede referentie voor informatie, daarom bezoeken zoekmachines deze sites graag en rangschikken ze het goed voor de kwaliteit van de informatie die het bevat.

Spammers hebben hier echter van geprofiteerd door blogs en fora te overspoelen met irrelevante links naar de websites waarvoor ze kunstmatige ranking willen genereren. Niet alleen bedriegen ze het zoekmachinebedrijf door een gebruiker te misleiden tot irrelevante informatie, ze onderbreken ook de bloggers en de forumdeelnemers, wat ronduit onbeleefd is.

4. Verborgen tekst.

Net als bij cloaking zijn verborgen teksten bedoeld om zoekmachines te laten denken dat een pagina over het ene gaat, terwijl het eigenlijk over het andere gaat. Maar het houdt de zoekmachine op deze manier voor de gek: de tekst die de zoekmachine kan lezen, wordt gecamoufleerd door de tekstletterkleur hetzelfde te maken als de achtergrond. Wat er gebeurt, is dat de gebruiker niet kan lezen wat de zoekmachine heeft gezien en daarom mogelijk naar een document kijkt dat niet gerelateerd is aan de zoekopdracht van de gebruiker.

Andere technieken zijn om kleine, onmerkbare links te maken waar een gebruiker per ongeluk op kan klikken, waardoor meer hits voor een website worden gegenereerd, zelfs als de gebruiker helemaal niet van plan was om die site te bezoeken.

Tegen die tijd weet je waarschijnlijk al waarom spammen wordt gedaan. Het is een snelkoppeling die door sommige gewetenloze website-eigenaren wordt gebruikt om hun website hoog te laten scoren op SERP’s. Mensen die zich voordoen als SEO-experts gebruiken deze spamtechnieken om geld te krijgen voor het doen van weinig tot geen werk.

Nu je weet wie ze zijn en hoe ze het doen, is dit waarom je niets te maken zou moeten hebben met spammen en de mensen die ze vergoelijken.

Het hele punt van het internet was om een schat aan informatie te creëren waar iedereen toegang toe heeft en aan kan toevoegen. Het hele idee was om een plek te kunnen creëren waar informatie kan worden gecreëerd en gedeeld met anderen, zodat het begrip kan bevorderen ondanks fysieke grenzen.

Andere resultaten van deze informatie hebben geleid tot de ontwikkeling van e-commerce en online bedrijven, wat op zich niet per se een slechte zaak is. Het draagt nog steeds bij aan een gemeenschap van informatie en delen.

Spammen is echter fundamenteel profiteren ten koste van iemand anders. Een spammer profiteert door andere mensen te gebruiken om zijn website hoger te laten scoren dan anderen zonder de nodige tijd en moeite te nemen om zijn website nuttig en relevant te maken zoals anderen hebben gedaan.

Het spreekt slecht over website-eigenaren die niets anders zien dan hun eigen bottom lines in het gebruik van internet. Het is in feite het uitbuiten van het vertrouwen en de bereidheid om te delen, waardoor het internet zo’n veelbelovende locatie voor iedereen is geworden.

Ten slotte vernedert het eerlijke SEO-experts die de tijd en moeite nemen om een kwaliteitswebsite te produceren en er een punt van maken om de regels te volgen. Zoekmachinemarketing helpt het speelveld gelijk te trekken, zodat bedrijven naast elkaar kunnen adverteren. En dat is een lovenswaardige zaak, die iedereen graag zou moeten steunen.

Zoekmachines van hun kant ontwikkelen slimmere technologieën om spamtechnieken te detecteren om gebruikers de beste lijst met informatie van internet te geven. Uiteindelijk kunnen de hierboven genoemde spammethoden worden geëlimineerd. Maar het is zeer waarschijnlijk dat andere, meer geavanceerde zullen opduiken. Van uw kant kunt u spammers melden aan deze zoekmachines wanneer u ze tegenkomt. Hoe meer mensen zoals jij dit doen, hoe gemakkelijker het zal zijn om deze valsspelers te arresteren en het moeilijker te maken voor spammers om hun ding te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in