Omgaan met stress in je dagelijks leven

Omgaan met stress in je dagelijks leven
Omgaan met stress in je dagelijks leven

Stress is een reactie die door je lichaam wordt geproduceerd wanneer je wordt blootgesteld aan verschillende soorten eisen, fysiek, mentaal of emotioneel. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, wordt stress niet alleen geassocieerd met het negatieve, omdat overmatige positieve emoties ook tot stress kunnen leiden. Wanneer iets dat plaatsvindt of op het punt staat plaats te vinden in de omgeving stress veroorzaakt in het lichaam van een persoon, resulteert dit in het vrijkomen van bepaalde chemicaliën in je bloedbaan.

Emotionele stress

Aan de positieve kant kunnen deze chemicaliën worden gebruikt om meer energie of extra kracht te produceren. Dit is handig wanneer de oorzaak van je stress iets fysieks is. Maar wanneer je te maken hebt met emotionele stress, kan dit een negatief effect op je lichaam veroorzaken, omdat er geen uitlaatklep is voor het vrijgeven van die extra boost van energie en kracht. Daarom resulteert stress in verschillende soorten emotionele of fysieke reacties omdat het lichaam van elk individu anders reageert op de stimulus.

Soorten en oorzaken van stress

Of je het nu toegeeft of niet, stress maakt deel uit van het dagelijks leven. Of je nu op school bent, op kantoor of zowat overal waar je gedwongen wordt om met mens en milieu om te gaan. Vandaar dat de soorten stress nauw verbonden zijn met de oorzaak ervan. En omdat je fysieke lichaam nauw verbonden is met je emotionele en mentale toestand, zul je enige verbinding met hun effecten opmerken wanneer je stress begint te ervaren. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is om de oorzaak van stress te bestrijden, omdat het verschillende vitale aspecten van je lichaam beïnvloedt om te kunnen functioneren.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende bronnen van stress die dagelijks moeten worden aangepakt.

Interne stress

Er zijn momenten waarop je je constant zorgen maakt over bepaalde gebeurtenissen zonder voldoende controle te hebben om de uitkomst ervan te bepalen. Interne stress is ook een van die soorten stress die snel moet worden aangepakt. Het grootste deel van de bron van stress is geworteld in de geest van de persoon, waardoor het moeilijk te beheren is en meer werk met zich meebrengt om er vanaf te komen. Vaak plaatsen mensen die lijden aan interne stress zichzelf onbewust in stressvolle situaties of voelen ze zich gestrest over dingen die in het begin niet stressvol zijn.

Overlevingsstress

Dit soort stress gaat over het gevaar, meestal fysiek, waaraan een individu wordt blootgesteld. Het kan worden ingegeven door een aanval van mens of dier die u mogelijk pijn kan doen in het proces. Daarom geeft je lichaam deze uitbarsting van energie vrij die je moet gebruiken om snel te reageren op de situatie die zich voordoet, of het nu gaat om het confronteren of eraan ontsnappen.

Milieustress

Dit soort stress is de manier van je lichaam om te reageren op veranderingen of activiteiten in je omgeving die stress kunnen veroorzaken, zoals extreme niveaus van lawaai of druk van het werk. In vergelijking met de andere soorten stress die hierboven al zijn genoemd, is deze een stuk gemakkelijker om mee om te gaan. De beste manier om aan de slag te gaan met het bestrijden van dit stresstype is door de bron te bepalen. Zodra je de bron van omgevingsstress hebt geïdentificeerd, zoek je een manier om ze te vermijden.

Stress door werk en vermoeidheid

Een andere veel voorkomende vorm van stress en waarschijnlijk de meest voorkomende. Deze gebeurt echter niet in een oogwenk, maar bouwt zich in de loop van de tijd op. Wanneer u te veel tijd besteedt aan werken of gedwongen wordt om te gaan met overmatige hoeveelheid werk, dan kan dit zijn tol eisen van uw lichaam. Om met werkstress om te gaan, moet je ervoor zorgen dat je tussendoor voldoende rust en ontspanning hebt, zodat je lichaam kan herstellen van de enorme hoeveelheid werk. Er zijn ontspanningsmethoden die je kunt toepassen om verlichting van stress te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in