Het Manhattan Project was een geheim project dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd door de Verenigde Staten, met het doel om de eerste atoombom te ontwikkelen. Het project begon in 1939, kort na de ontdekking van de fissie van uranium, en eindigde in 1945 met de succesvolle test van de eerste atoombom in de woestijn van New Mexico.
Het Manhattan Project werd geleid door de Amerikaanse fysicus Robert Oppenheimer en ontving financiering van de Amerikaanse regering. Het project bracht wetenschappers uit verschillende landen samen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië, die in de Verenigde Staten vluchtten voor de oorlog.
Het Manhattan Project was opgedeeld in drie belangrijke locaties. De eerste was de Universiteit van Chicago, waar de eerste onderzoeken naar fissie werden uitgevoerd. De tweede locatie was Oak Ridge, Tennessee,
waar de productie van de uranium-235, de fissiebare isotoop van uranium, plaatsvond. En de derde locatie was Los Alamos, New Mexico, waar de ontwikkeling en productie van de atoombom zelf plaatsvond.
Het Manhattan Project was een van de grootste wetenschappelijke inspanningen in de geschiedenis, met duizenden wetenschappers en arbeiders die samenwerkten om de atoombom te ontwikkelen. Hoewel het project succesvol was in het ontwikkelen van de atoombom, was het ook omstreden vanwege de potentiële gevolgen van deze wapens.
Op 6 augustus 1945 werd de eerste atoombom, genaamd “Little Boy”, gedropt op de Japanse stad Hiroshima, waarbij ongeveer 140.000 mensen om het leven kwamen. Op 9 augustus 1945 werd een tweede atoombom, genaamd “Fat Man”, gedropt op Nagasaki, waarbij ongeveer 74.000 mensen omkwamen. Deze aanvallen waren de enige keer dat nucleaire wapens ooit zijn gebruikt in oorlogvoering en leidden tot de onmiddellijke overgave van Japan.
Na de oorlog, werd het Manhattan Project beëindigd en werd de ontwikkeling en productie van nucleaire wapens overgedragen aan de Amerikaanse regering. Het Manhattan Project was een belangrijk moment in de geschiedenis van de nucleaire technologie, maar de gevolgen van de atoombom zijn nog steeds voelbaar vandaag de dag, met de angst voor nucleaire proliferatie en de potentiële gevolgen van nucleaire oorlogvoering.