Brouwen is het eigenlijke proces van alcoholische dranken en alcohol door fermentatie. Deze methode wordt gebruikt bij de productie van bier, hoewel de term ook voor andere dranken kan worden gebruikt. De ingredienten worden tijdens het proces toegevoegd. De term brouwen wordt ook gebruikt om te verwijzen naar elk chemisch mengproces.
Het brouwproces heeft inderdaad een lange geschiedenis, waarvan archeologisch bewijs ons vertelt dat deze techniek ook in het oude Egypte werd gebruikt. Veel beschrijvingen van verschillende bierrecepten zijn te vinden in Sumerische geschriften, die enkele van de oudste geschriften van elk type zijn.
Hoewel het brouwproces complex is en sterk varieert, vindt u hieronder de basisfasen
met betrekking tot het brouwen.
1. Pureren – Dit is de eerste fase van het brouwen,waarin de gemoute granen worden geplet en geweekt in warm water om een extract van de mout te creëren. De puree wordt vervolgens lang genoeg op constante temperatuur gehouden zodat de enzymen zetmeel kunnen omzetten in fermenteerbare suiker.
2. Sparen – In dit stadium wordt water door de puree gefilterd om alle suikers op te lossen. De donkere, suikerzware vloeistof staat bekend als het wort.
3. Koken – Het wort wordt samen met alle resterende ingrediënten gekookt om overtollig
water te verwijderen en elk type micro-organismen te doden. De hop, geheel of extract, wordt op een bepaald moment in deze fase toegevoegd.
4. Fermentatie – De gist wordt nu toegevoegd en het bier wordt overgelaten om te fermenteren. Nadat het is gefermenteerd, kan het bier opnieuw worden gefermenteerd,
waardoor de gist en andere deeltjes die mogelijk eerder in het proces zijn geïntroduceerd, verder bezinken.
5. Verpakking – In de laatste fase bevat het bier alcohol, maar niet te veel koolstofdioxide. De brouwer heeft een paar opties om de niveaus van koolstofdioxide te verhogen. De meest voorkomende aanpak is force carbonatatie, via de directe toevoeging van CO2-gas aan het vat of de fles.
Nadat het is gebrouwen, wordt het bier normaal gesproken een afgewerkt product. Op dit punt wordt het bier gekoppeld, in vat, gebotteld of ingeblikt. Bieren die ongefilterd zijn, kunnen worden opgeslagen voor verdere gisting in conditioneringstanks, vaten of flessen om het gladstrijken van agressieve alcohol of zware hop mogelijk te maken.
Er zijn enkele bierliefhebbers die een lange conditioneringsperiode aantrekkelijk vinden voor verschillende sterke bieren zoals Gerst en wijnen. Afhankelijk van de bierliefhebber en dat hij graag drinkt, zal het variëren.