Geschiedenis is een interessant onderwerp en een belangrijk feit is dat alles een keer geschiedenis wordt. Vandaag is morgen geschiedenis. Geschiedenis is onder te verdelen in tal van onderwerp, het kan gaan over techniek, politiek, sport, muziek en levensstijl. Ik ben zelf vanaf de middelbare school al geïnteresseerd in geschiedenis, van Prehistorie tot de hedendaagse tijd.
Geschiedenis is heel breed, zodat je altijd maar kan richten op een klein stukje van het geheel. In deze blog pak ik elke keer een klein stukje wat mijn interesseert op. Ik hou voor mijzelf de volgende periodes aan:
- De prehistorie: vóór 2000 voor Chr.
- De oude geschiedenis: 2000 voor Chr. – 590 na Chr.
- De middeleeuwen: 590 – 1500
- De nieuwe of vroegmoderne geschiedenis : 1500 – 1800
- De nieuwste of moderne geschiedenis: 1800 – 1945
- De eigentijdse geschiedenis: 1945-heden
Inhoudsopgave
Adam Smith en economische geschiedenis
Iedereen krijgt met geschiedenis te maken, als je economie studeert, dan krijg je vroeg of laat te maken met Adam Smith, schrijver van het boek “An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations” in 1776. Dit boek is eigenlijk het eerste bekende werk, waarin uitleg wordt gegeven van de economie. Dit boek heeft ook Karl Marx en Ludwig von Mises beïnvloed. Karl Marx was de grondlegger van de arbeidsbeweging en de centrale figuur in het socialisme en het communisme.
Geschiedenis is de bron voor de kennis in de toekomst. Wij kunnen leren van geschiedenis en van de kennis die is opgedaan. Het wiel hoeft niet meer opnieuw te worden uitgevonden, want het wiel is 3500 v Chr al uitgevonden. Technische onderzoekers kunnen op grond van de uitvinding van zo’n 5500 jaar terug nieuwe producten uitvinden of het bestaande product verbeteren.
Literatuur en geschiedenis
Op de HAVO of VWO krijg je te maken met literatuur, als je een boek leest uit de 18e eeuw weet je hoe de techniek er in deze tijd er voor stond en hoe men dacht over bepaalde zaken. Wie kan zich niet het boek Max Havelaar van Multatuli voor de geest halen. Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker heeft door zijn schrijfstijl ook Hermans, Nescio, Du Perron en Karel van het Reve beïnvloed. Multatuli, schreef over de misstanden in Nederlands Indië. Multatuli was ook de eerste Nederlander die werd gecremeerd.
Als je kijkt naar de broers en zussen van Multatuli, valt op dat deze niet oud geworden zijn. Als je verder hierin gaat verdiepen blijkt dat de levensomstandigheden vroeger erg slecht worden. Een slechte hygiëne en geen goede geneeskundige zorg veroorzaakte vaak een vroegtijdige dood. Hedendaags ligt de levensverwachting boven de tachtig.
Wiskunde
Om wiskunde leuk te vinden moet je met wiskunde gaan spelen, dus onderzoeken. Als je de bouw van huizen kijkt en/of je klust regelmatig dan maak je gebruik van wiskunde. De stelling van Pythagoras wordt veelvuldig toegepast. Voorbeeld de berekening van de schuine zijde van een plank. En dan de meeste eenvoudige wiskunde, de oppervlakte berekening van een vloer.
Muziek
Bijna ieder mens heeft een muziek smaak. Muziek heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld, van klassiek tot punkmuziek. Wij worden allemaal beïnvloed door het geluid hiervan. Muziek wordt gebruikt bij films om een stemming op te wekken en muziek wordt gebruikt op begrafenissen. Pythagoras, bekend van de beroemde stelling van. construeerde zijn diatonische toonladder met zuiver reine kwinten. Dit was de basis van de systematiek in muziek. Basisbegrippen hierbij zijn onder meer melodie, harmonieleer, contrapunt, toonladder, interval, akkoord, ritme, vormleer.
Geschiedenisblog
Hoe meer je in onderwerp duikt, zie je de onderlinge verbanden en ik vind dit leuk en interessant om dit verder uit te diepen. Een recent onderwerp waarin ik mij afvroeg hoe het zat was het einde van de praatpaal langs de snelweg. Hier zat techniek achter en een gedachte achter. Ik probeer altijd een stukje verder te kijken achter het hoe en waarom.
Oorlog neemt veel plaats in de hedendaagse en geschiedenis van de oudheid. Veel onderwerpen gaan helaas over oorlogen in het verleden. Hedendaags als je op internet gaat surfen of de televisie aanzet, ontkom je niet aan gewapende conflicten. Bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog is een onderwerp, wat blijf terugkomen en gezien de grote gevolgen aan menselijk leed, herdenken wij nog steeds jaarlijks deze oorlog op 4 mei.
Ik wens jullie veel geschiedenis plezier.