Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van bier ?

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van bier ?
Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van bier ?

De belangrijkste ingrediënten in bier zijn water, gemoute gerst, hop en gist. Er zijn andere ingrediënten zoals smaakstoffen, suiker en andere ingrediënten die vaak worden gebruikt. Zetmeel wordt ook gebruikt, omdat ze in het pureeproces worden omgezet in gemakkelijk fermenteerbare suikers die zullen helpen om het alcoholgehalte van bier tijdens het brouwproces te verhogen terwijl ze body en smaak toevoegen.

Water

Aangezien bier voornamelijk uit water bestaat, hebben de bron van water en zijn eigenschappen een zeer belangrijk effect op het karakter van het bier. Veel bierstijlen werden beïnvloed door de kenmerken van water in de regio. Hoewel het effect van mineralen in brouwwater complex is, is hard water meer geschikt voor donkere stijlen, terwijl zachte waren meer geschikt zijn voor lichte stijlen.

Mout

Onder mouten wordt gerst het meest gebruikt vanwege het hoge amylasegehalte en een spijsverteringsenzym dat de afbraak van zetmeel in suikers vergemakkelijkt. Afhankelijk van wat lokaal kan worden verbouwd, kunnen andere mouten en ongemoute granen worden gebruikt, zoals tarwe, rijst, haver en rogge.

Mout wordt verkregen door graan in water te weken, waardoor het kan ontkiemen en vervolgens het gekiemde graan in een oven te drogen. Door het graan te mouten, zullen
enzymen uiteindelijk het zetmeel in het graan omzetten in fermenteerbare suikers.

Hop

Sinds de zeventiende eeuw wordt hop vaak gebruikt als bitterstof in bier. Hop draagt
bij aan een bitterheid die de zoetheid van de mouten in evenwicht brengt. Ze dragen ook aroma’s bij die variëren van citrus tot kruiden.

Hop biedt ook een antibioticumeffect dat de activiteit van biergist bevoordeelt ten opzichte van de minder wenselijke micro-organismen. De bitterheid in bier wordt normaal gemeten op de schaal van de International Bitterness Units.

Gist

gist is een micro-organisme dat verantwoordelijk is voor fermentatie. Specifieke giststammen worden gekozen afhankelijk van het type bier dat wordt geproduceerd, omdat de twee belangrijkste stammen biergist en lagergist zijn, met andere variaties die ook beschikbaar zijn.

Gist helpt bij het metaboliseren van de suikers die uit de granen worden geëxtraheerd en produceert daardoor alcohol en koolstofdioxide. Voordat de functies van gist werden begrepen, werden alle fermentaties gedaan met behulp van wilde of in de lucht zwevende gisten.

Verhelderende agent

Veel brouwers geven er de voorkeur aan om een of meer verhelderende middelen aan bier toe te voegen die niet als ingrediënten hoeven te worden gepubliceerd. Voorbeelden zijn
Isinglas-finings, die worden verkregen uit zwemblazen van vissen en Iers mos, een soort
rode alg.

Aangezien deze ingrediënten van dieren kunnen worden verkregen, moeten degenen die zich bezighouden met het gebruik of de consumptie van dierlijke producten gedetailleerde
informatie van de brouwer verkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in