Meditatie verwijst over het algemeen naar de staat van geconcentreerde focus op een object van gedachte of bewustzijn. De achtergrond van meditatie komt voort uit het doel om in een hogere bewustzijnsstaat te komen. Het is meestal gebaseerd op oude overtuigingen die deel uitmaken van oosterse religies. De praktijk ervan is al meer dan 5.000 jaar aan de gang.
Als het gaat om meditatie, hebben verschillende overtuigingen verschillende spirituele en psychologische praktijken om een hogere mate van mentaal bewustzijn en bewustzijn te ontwikkelen of te bereiken. Veel religies hebben hun eigen methode en meditatietechniek ontwikkeld die hun aanhangers in staat stelt om tot een hogere bewustzijnsstaat te komen.
De verschillen tussen de gebruikte technieken kunnen worden ingedeeld op basis van hun focus. Er zijn bepaalde technieken die zich richten op een bepaalde waarneming of ervaring, terwijl er andere zijn die zich richten op een specifiek object om een hoger bewustzijn te bereiken. Er zijn ook enkele vormen van meditatie die het gebruik van open focus en het gebruik van een specifiek object voor focus in hun beoefening combineren om een hogere bewustzijnsstaat te bereiken.
Een van de populaire religies waarvan bekend is dat ze meditatie beoefenen, is het hindoeïsme. Het wordt beschouwd als de oudste religie die zich richt op meditatie als een spirituele en religieuze praktijk. Er zijn verschillende vormen van meditatie die wordt beoefend in de verschillende hindoeïstische sekten. Het belangrijkste daarvan is de Yoga, een van de zes scholen van hindoeïstische filosofie. Het biedt verschillende soorten meditatie die hindoe-gelovigen en zelfs een aantal westerse aanhangers hebben geleerd te beoefenen.
Een van de vele vormen van Yoga is de Raja Yoga die de acht ledematen van spirituele oefeningen verklaart, waarvan de helft wordt geclassificeerd als meditatie. Dan is er de Vedanta, een vorm van Jnana Yoga. De Surat Shabd Yoga maakt gebruik van een vorm van meditatie die geluid en licht gebruikt om een hogere bewustzijnsstaat te bereiken. Er is ook de Bhakti Yoga die een vorm van meditatie beoefent die zich richt op een object van liefde of toewijding. De Japa Yoga die een vorm van meditatie beoefent waarbij een mantra hardop of stil wordt herhaald. Er is ook de Hatha Yoga waar verschillende houdingen en posities worden gebruikt in meditatie om iemands spirituele energie te verhogen.
In het hindoeïsme is het doel van meditatie het bereiken van een kalme gemoedstoestand. In de Yoga Sutra’s worden vijf verschillende gemoedstoestanden beschreven. Er is de Ksipta die een geagiteerde gemoedstoestand beschrijft die niet in staat is om te luisteren of stil te blijven. Dan is er de Mudha, een gemoedstoestand waarin geen informatie in de hersenen lijkt te reiken. De Viksipta wordt beschouwd als een hogere gemoedstoestand waarin informatie de geest kan bereiken, maar niet in staat is om het te verwerken. In deze toestand beweegt de geest zich van de ene gedachte naar de andere en in een verwarde innerlijke spraak.
De Ekagra is een andere hogere gemoedstoestand die wordt gekenmerkt door kalmte maar niet door slaap. Deze toestand stelt een persoon in staat om gefocust te blijven en aandacht te besteden. Waarschijnlijk is de hoogste staat die een geest kan bereiken in Nurodha, waar de geest niet langer wordt gestoord door grillige gedachten en volledig gefocust en volledig gecentreerd is in wat een persoon doet. Dit zal je een basisachtergrond van meditatie geven die je in staat zal stellen om beter te begrijpen hoe het wordt beoefend.