Acne: A Basic Understanding

Acne: A Basic Understanding
Acne: A Basic Understanding

Statistieken geven aan dat maar liefst 80% van de hele Nederlands bevolking ooit acne heeft gehad. Acne treft alle geslachten, geslachten en leeftijden waardoor het een universele huidaandoening is. Als een vorm van huidziekte is het goede nieuws dat acne niet overdraagbaar is.

Hoewel acne niet besmettelijk is van persoon tot persoon, kan het zich verspreiden naar het hele gezicht en kan het alle huidweefsels met pilosebaceous eenheden ernstig aantasten. Het is niet waar dat acne alleen mensen treft die door de puberteit gaan. Zelfs baby’s of personen die misschien ver boven de veertig zijn, kunnen deze huidaandoening ontwikkelen. Acne infantilis is de term die wordt gebruikt voor acne die groeit op pasgeboren baby’s, aan de andere kant is acne rosacea gerelateerd aan mensen van middelbare leeftijd.

Acne heeft verschillende classificaties, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Comedo is de vorm waar alle ernstige acnegevallen ontstaan. Dit wordt gekenmerkt door rode zwelling of kleine laesies op uw huid. Whiteheads en mee-eters zijn twee vormen van comedo. Omgekeerd is mee-eter een open comedo. De kleuring is te wijten aan de ophoping van donkere huidpigmenten die melanine worden genoemd, plus gehard talg en ander huidafval en deeltjes. Dit is de basisstructuur van whiteheads, maar het enige verschil is de kleuring en deze bevinden zich diep in de huidlagen.

Als je schuurpapierachtige huid hebt rond het weefsel van je mond en op het oppervlak van je voorhoofd, kin en wangen, heb je waarschijnlijk papels. Pus-gevulde laesies worden ook wel puisten genoemd.

Knobbeltjes daarentegen zijn vergelijkbaar met puisten. Knobbeltjes zijn echter steviger en zijn grotere acne die diep in de huid groeit. Ontsteking kan uw puisten ontwikkelen tot semi-vloeibare of vloeibare materialen die zijn samengesteld uit witte bloedcellen (die dood zijn vanwege de acne-infecterende bacteriën genaamd Propionibacterium acnes), dode huidcellen en actieve of inactieve bacteriën. Dit kan resulteren in meer ernstige acne genaamd cysten. In dergelijke situaties kunt u de hulp van een huiddermatoloog of arts nodig hebben.

Wat is de oorzaak van acne? Het is vrij moeilijk om precies te bepalen wat uw acne-infectie kan hebben veroorzaakt, omdat de redenen van geval tot geval verschillen. Studies tonen aan dat de huidaandoening kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder slechte voeding, stress, weerselementen en hormoonveranderingen of genetisch kan worden beïnvloed.

Medisch gezien begint acne bij de vorming van gehard talg, of de olieachtige substantie die via de talgklieren op de huid wordt afgescheiden. Dit zal dan worden doordrongen van acne-infecterende bacteriën, die op hun beurt het immuunsysteem zullen triggeren om witte bloedcellen vrij te geven om de aanval van de bacteriën te belemmeren. Terwijl dit gebeurt, zullen dode witte bloedcellen en bacteriën zich ophopen in de haarzakjes vermengd met huidresten en dode huiddeeltjes, die vervolgens de laesies zullen ontsteken.

De meeste milde gevallen acne kan worden behandeld met over de toonbank acne medicijnen. Het zijn over het algemeen actuele medicijnen, die u op uw huid aanbrengt voor de behandeling van acne. Ze kunnen komen in de vorm van zeep, lotions, gels en crèmes. Omgekeerd worden systematische acnemedicijnen oraal ingenomen. De meest voorkomende daarvan zijn de antibiotica.

Wetende dat je niet de enige bent die op een bepaald moment in het leven acne krijgt, helpt dat er altijd nieuw onderzoek en nieuwe producten op gang zullen komen. Blijf lezen over acne onderzoek en help je strijd ertegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in